Sektionsbloggen


Vad kul att du hittat till sektionsbloggen! Här skriver studenter om vad som händer i skolan och runt omrking. Få en inblick i studentens vardag och information om event vi håller för sökande studenter

Tre dagar, tre fester.

Cykelfesten --> Sektionsaktivas -->Generationssittning

7 maj 2017 15:45

Denna vecka har varit riktigt maxad på festfronten. I onsdags var det cykelfest, vilket är en fest där cirka 700 personer deltar från olika program här på Linköpings Universitet, men främst personer från i-sektionen. En cykelfest innebär att man kommer äta en tre-rätters middag under kvällen där varje enskild rätt serveras på tre olika platser med totalt 6 personer vid varje rätt och så har man själv ansvaret för en av rätterna med sin kompanjon. Självfallet måste man cykla över allt. Jag och min vapendragare Fredrik Möller fick äta förrätt i en korridor i Ryd med 4 personer från i-sektionen. Sedan åkte vi hem till mig och förberedde varmrätt eftersom vi hade ansvaret för den (det blev Fajitas) och då kom det 4 andra personer som vi aldrig hade träffat förut som också läste industriell ekonomi. Sedan fick vi trampa in till stan vid stora torget och äta en supergod efterrätt med två tjejer som pluggade ekonomi och två killar från i-sektionen. Mycket trevligt! Kvällen avslutades på Platå där alla som deltagit i cykelfesten fick komma. På torsdagen var det "Sektionsaktivas" vilket är en sittning som alla som är engagerade inom sektionen för industriell ekonomi får gå på, helt betald av sektionen. Mycket lyxigt. Det var en kväll fylld med massa bra underhållning och bra musik från sektionens egna band, i-bandet, riktigt bra var dem och vi stod och dansade och skrek länge till dem. Kvällen till ära fick vi även höra de nyinvalda till nästa års i-band framföra två låtar. De kommer göra sektionen stolt nästa år! På fredagen var det dags för generationssittning, även kallad D-klass-sittning (jag går ju i d-klassen). En generationssittning är en sittning där alla årskurser från en klass får gå på. Kvällen började med att vi förade utomhus i solen hos en tjej i klassen. Sedan drog vi till klubben Flamman och temat var "Harry Potter". Traditionsenligt var det mycket gückel och spex vilket var riktigt roligt. När sittningen var klar vid 22 så drog alla på en "mellanfest" i en timme hos en kille som bor på flamman för att sedan gå tillbaks och ravea hela natten. Allt som allt var det en riktigt rolig vecka även om man var lite trött ibland :)

Läs mer

Axel


En go torsdag.

- "Vad ska jag göra i höst?"

27 april 2017 11:40

Nu sitter ni kanske och tänker över de utbildningar som ni har sökt, är det verkligen rätt val för mig? Kommer vardagen bli som jag förväntar mig? Så satt jag i alla fall efter jag sökte in till Industriell ekonomi. Jag hade inte en susning om att min vardag skulle se ut som den gör idag. Att den skulle bli så rolig och lärorik som den är hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Misstolka mig rätt, alla dagar är inte guld och gröna skogar men det är det ingenstans. Med detta inlägg tänkte jag ge er en inblick i hur en vanlig dag i Linköping kan se ut. Det är torsdag och de första solstrålarna skiner in genom persiennerna. Klockan är 06.45 och alarmet på mobilen ringer. Inte allt för utvilad kliver jag upp och utför min morgonrutin. När klockan slår 08.07 kastar jag mig på cykeln och kommer fram med andan i halsen till föreläsningssalen, som vanligt glider jag in precis tills föreläsaren ska börja. Två timmar av matematisk statistik är det första som står på schemat. Varje föreläsning har en kvarts rast efter 45 minuter, detta är min räddning. Under dessa 15 minuter är det besöket till baljan som är en hög prioritet för många. Efter föreläsningen är det en teorilektion i ekonomi som varje klass i vår årskurs läser var för sig. Här sitter man och lyssnar på en kortare genomgång innan man sjunker djupt ned i uppgiftsboken. Allt detta känner ni säkert igen från gymnasiet, men det är så det ser ut. Sen kommer den efterlängtade lunchen, där matlådor tävlar mot matlådor. Vad har alla andra kompisar med sig? Är det någon som handlar hamburgare på Carlssons? Detta är timmen man på riktigt kan umgås med kompisarna under dagen. Favorittimmen helt enkelt!(Vissa dagar är alla kompisarna utspridda på lunchmöten med de olika föreningarna och utskotten som de är med i). Eftermiddagen består av en föreläsning i ekonomisk teori och en lektion i diskret matematik med samma upplägg som på förmiddagen. Glöm inte kaffet, det är en viktig del för att kunna klara av långa dagar (sen finns de dem som aldrig druckit en droppe kaffe under hela studenttiden, dessa personer förstår jag mig inte riktigt på). När klockan slår 17.00 är dagen slut och jag är fri! Kvällen ska spenderas med några kompisar jag har bjudit hem till middag. Hamburgare och kanske ett avsnitt av Narcos står på agendan. När grabbarna åkt hem till sig kryper jag ner i soffan med flickvännen när hon väl kommit hem från sin dansträning vid 21.30. Någon timme senare kallar John Blund och ännu en dag har passerat.

Läs mer

Axel


PÅSK

Fågel, fisk eller mitt emellan?

17 april 2017 13:22

Nu är det påsk och snart börjar omtentaperioden för alla som läser på den tekniska fakulteten. Har man tentor kvar är detta ett superbra tillfälle att få ett till försök på dessa och komma ikapp med studierna. Har man å andra sidan inte några tentor efter sig så har man lite mer än 1,5 veckas "lov", vilket inte är fy skam. Själv har jag spenderat påsken i Sälen med utförsåkning, längdskidor och besök av påskharen. Jag fick leta länge och väl, men tillslut hittade jag mitt ägg fyllt med godis. Riktigt gott var det. Att få ta lite lov var verkligen ett skönt break från studierna och nu kommer man tillbaks till skolan med fulladdade batterier vilket känns bra. Hoppas att påskharen kom till er med, nu ska jag sola i vår-vinter solen.

Läs mer

Axel


Gymnasiecaset 2017

Må bäste lag vinna.

5 april 2017 13:21

Idag har det varit gymnasiecaset 2017. Gymnasiecaset är en tävling som går ut på att lösa ett "case". Ett case är ett ofta ett verklighetsbaserad problem som ett företag eller en organisation ställs inför som man då ska lösa på bäst vis åt dem. Gymnasiecaset utspelar sig över hela Sverige där ett case skickas ut till alla lag som består av maximalt 4 personer. Deras svar skickas sedan in till oss och de 4 bästa får gå vidare till final här i Linköping där vi betalar för resan och boende på hotell. Väl här fick finallagen under den första dagen en utbildning i hur man löser case av i-sektionens casegrupp. Senare på kvällen fick lagen gå på en sittning på Ryds herrgård för att sedan gå hem till hotellet och ladda för den stora finalen som ägde rum idag. Efter en jämn kamp och fantastiska presentationer och lösningar blev vinnarlaget Lugnetgymnasiet från Falun. Stort grattis och bra jobbat!

Läs mer

Axel


Björn Runow

Matte-gurun.

26 mars 2017 18:28

Tja! Kul att bli veckans I:are :) Som många säkert misstänkt gillar jag matte väldigt mycket och de flesta av mina dagar involverar matte på ett eller annat sätt- antingen räknar jag själv eller så hjälper jag gamla nollan med allt från att hitta någon lämplig trigonometrisk omskrivning till att lösa diffekvationer med potensserieansats. Tack vare mitt engagemang i Mattehjälpen har jag förmånen att få träffa och hjälpa studenter från många olika program och det tycker jag är superkul! En sats jag aldrig kommer glömma är SOLE (Satsen Om Löjliga Element given av herr Janfalk) och två formler jag aldrig vill glömma är de som ges av Pappos Guldin och som används för att bestämma rotationsvolym och rotationsyta när man roterar något runt en given axel.

Läs mer

Björn Runow


Sida 1 av 7. Nästa